Kindertherapie
Kinderen voelen meer aan dan een ouder vaak in de gaten heeft, dit is ook best logisch want kinderen zijn sponsje & spiegeltjes van hun ouders en hun omgeving. Ze pikken alles op en absorberen een hoop prikkels. Vaak gaat dit geheel onbewust. Als ouder zie je je kind dagelijks en heb je dit vaak niet eens in de gaten. Pas als een kind gaat worstelen met zijn emoties of fysieke klachten ervaart komt het naar de oppervlakte.
Als ouder wil je je kind gelukkig zien!
Als ouder wil je allemaal het beste voor je kind. Kinderen die dan ook uit balans zijn hebben vaak invloed op hun omgeving en het gehele gezin. Toch kunnen de klachten al in een vroeg stadia zijn ge-triggerd. Kinderen voelen al zelfs nog voor hun geboorte. Ze zijn al heel jong in staat om alles op te pikken en in hun rugzak te stoppen. Het op tijd signaleren en positief benaderen kan een hoop escalatie voorkomen. De aanpak tijdens gedragsverandering bij uw kind is doorslaggevend voor de toekomst en kan het probleem doen afnemen of verstreken. Dit kan voor ouders soms best lastig zijn en dat snap ik volkomen. Praktijk simone van bekkum in Alphen aan den Rijn kan u helpen om samen concreet aan de slag te gaan met verschillende therapie vormen gericht op uw kind. Daar naast krijgen ouders ook coaching tips en opdrachten zodat u thuis verder kunt. Soms is dit niet voldoende en zijn er andere zaken die ten grondslag liggen. Het kind heeft bijvoorbeeld trauma's overgenomen, er is plots iets gebeurd of er is een situaties waarbij er een loyaliteit conflict is ontstaan bijvoorbeeld door echtscheiding. Uit de praktijk blijkt dat het goed is om naar het gehele plaatje te kijken. In bepaalde gevallen betekend dit dat het enorm kan helpen als ouders ook met bepaalde thema's aan de slag gaan.
Kinderen uiten en ervaren hun emoties en pijn anders
Jonge kinderen kunnen niet goed duidelijk maken hoe ze zich voelen. Kinderen uiten hun emoties en pijn anders dan volwassenen, dit maakt het vaak lastig als ouder om je kind goed te begeleiden. Het niet kunnen uiten van emoties kan bijvoorbeeld leiden tot buikklachten, diarree klachten of moeite hebben met eten. Wat je ook vaak ziet is dat jonge kinderen ineens in hun gedrag gaan veranderen, dit is vaak het geval als men even niet weet hoe om te gaan met een situatie, gebeuren deze situaties vaker dan wordt het een patroon en zal je kind ongewenst gedrag gaan blijven vertonen. Daarom is het belangrijk dat kinderen ruimte krijgen voor het voelen, uiten en benoemen van hun emoties, gevoelens en gedachten. Als dit niet gebeurt, kan er bijvoorbeeld agressie ontstaan. Weggestopte gebeurtenissen, emoties /pijn wat soms onbewust geparkeerd wordt in de kindertijd kan te voorschijn komen in de puberteit. Dit kan zich uiten in lichamelijke klachten, faalangst, boosheid, laag zelfbeeld, opstandig, zomaar huilen, eetstoornis, pest gedrag, vermoeidheid, vermijden van situaties en nog veel meer. Het is belangrijk om uw kind goed te monitoren in elke leeftijdsfase. Er zullen namelijk altijd situaties zich voordoen, die minder leuk zijn of wat moeilijker zijn, zo is het leven, door situaties leert men nou eenmaal het leven kennen en zichzelf begrijpen. Wij als ouders spelen een grote rol in het leven van onze kinderen, vaak hebben wij zelf ook niet voldoende geleerd om gevoelens te herkennen, uiten, voelen en benoemen. Sommige ouders vinden emoties eng of lastig en willen daar geen aandacht aan geven, het liefst moet de emotie zo snel mogelijk weer overgaan. Emoties hebben we nou eenmaal meegekregen om te kunnen overleven en zijn van essienteel belang voor ons neuroligische stelsel. Ze helpen ons namelijk om met anderen te communiceren en ons (lichaam) te waarschuwen. Goed omgaan met emoties dragen bij aan de ontwikkeling en het welzijn van onze kinderen.
Kindertherapeut Simone

Simone van Bekkum, moeder van een geweldige dochter. heeft al van jong af aan een grote voorliefde voor kinderen. Al op jonge leeftijd stond zij als docent gezondheidskunde voor de klas in het middelbaar onderwijs. Ze was mentrix van verschillende puber klassen en tevens projectleider van een time out traject voor kinderen. Dit traject was opgezet om kinderen te begeleiden die uit huis waren geplaatst. Simone voelt zich snel verbonden met kinderen en vindt hun puurheid, onbevangenheid en het spiegelende effect zo boeiend dat ze verder is gaan studeren als kindertherapeute. Als therapeut werkt zij vanuit een holistische benadering, de klacht behandelen vanuit de werkelijke oorzaak. Praktijk simone van bekkum gevestigd in alphen aan den rijn ziet zij kinderen in verschillende leeftijd fases met verschillende problematiek. Je kunt hierbij denken aan: jonge kinderen en pubers met bijvoorbeeld faalangst, concentratie problemen, boosheid, verdriet, ADHD, buikpijn, angst, laag zelfbeeld, hyperventilatie, lichamelijke klachten, slecht slapen, angstig dromen, teruggetrokken, snel ruzie maken, vermoeidheid en nog veel meer. Door de mix van verschillende behandel technieken, zoals bijvoorbeeld acces bars speltherapie, psychK, cognitieve gedragstherapie, bokstherapie, coaching, lichaamsgerichte therapie en haar helder-voelendheid kan Simone een oplossing bieden voor jullie kind. Zij helpt jullie graag weer in het juiste spoor, zodat iedereen mag zijn wie hij of zij is. Er is ruimte voor jou ...
Veel gestelde vragen over kindertherapie
Behandel je ook angt om naar tandarts of dokter te gaan?
Jazeker, door bepaalde hypnose en coachingstechnieken gecombineerd met exposure therapie worden kinderen weerbaarder en neemt de angst over het algemeen vrij snel af. Bij onderliggende angst triggers kan het zijn dat we iets meer behandelingen nodig hebben om alles in het onderbewuste opnieuw te programmeren.
Wat wordt er van mijn kind verwacht tijdens een behandeling?
Dat u kind zichzelf is en zich open stelt. De eerste keer is altijd spannend en aftasten, dat geldt ook voor uw kind. Soms is het fijn als ouders er niet bij zijn omdat het kind zich dan vrijer voelt en soms wil het kind nog even wat houvast hebben omdat het toch wel erg spannend is en dat is verder prima. Uit ervaring blijkt wel dat er vaak meer los komt als ik 1 op 1 met u kind aan de slag ga. Uw kind krijgt soms tips en opdrachten mee, het is wel fijn als deze thuis ook worden opgepakt, zodat de behandeling extra ondersteuning krijgt.
Wat maakt jou anders dan andere therapeuten?
Naast mijn achtergrond in het onderwijs, levenservaring en opleidingen. Kijk ik ook op een spirituele wijze naar uw kind. Dat wil zeggen: (niet (zweverige, met wierrook en kaarsjes aan) maar invoelend op de energie van uw kind, hierdoor voelen kinderen zich snel op hun gemak, kunnen ze sneller ontspannen en voelen ze zich op emotioneel niveau gehoord, waardoor we samen sneller tot de kern komen.
Behandel je ook kinderen met vage klachten, waar andere hulpverleners geen grip op krijgen?
Juist, naast mijn therapeutische kennis kan een energetische aanpak bij deze kinderen erg goed helpen. Soms is het iets heel kleins, wat maar blijft resoneren, maar het kan ook zijn dat er onderliggend veel meer aan de hand is of de energie verkeerd is afgesteld. Alles is nauweenmaal energie.
Welke behandelwijze wordt er toegepast?
Wij werken vanuit een holistische benadering, de klacht behandelen vanuit de werkelijke oorzaak. Daarnaast worden verschillende technieken en behandelvormen gecombineerd zoals acces bars speltherapie, psychK, cognitieve gedragstherapie, bokstherapie, kindercoaching, healing, lichaamsgerichte therapie en acupressuur.
Hoe kan ik de signalen die mijn kind afgeeft plaatsen?
Hoe beter jij je als ouder / opvoeder bewust bent van jouw eigen lichamelijke reacties op gevoelens en emoties, des te beter kun je de signalen die je kind afgeeft begrijpen. Dan begrijp je ook dat het ‘buikpijn’ kan hebben als het bijvoorbeeld verdrietig is of bang.
Mijn kind heeft verschillende ontlasting soorten? verstopping/obstipatie/diarree
Verstopping en obstipatie kan te maken hebben met het vasthouden van een bepaalde emoties. Diarree kan een teken zijn van angst. Het lymfe kan bijvoorbeeld niet genoeg afvalstoffen kwijt of geblokkeerd zijn.(de lymfestroom is de levensstroom in ons lichaam)
Hebben emoties invloed op het immuunsysteem van mijn kind?
Dat onze gevoelens en emoties een grote invloed uitoefenen op ons lichaam en immuunsysteem, daar zij wij ons als volwassenen lang niet altijd van bewust. Het (jonge) kind is er gevoeliger voor omdat het niet alles wat het meemaakt voelt, begrijpt en kan verwoorden. Dus slaat deze emoties gemakkelijker op in plaats van het te relativeren.
Welke behandelvormen kan ik verwachten in een consult?
Naast de klassieke kindertherapie vormen, maakt deze praktijk ook gebruik van een mix van behandelvormen zoals: speltherapie, acces bars, healing, lichaamsgerichte therapie, praten, visualisatie oefeningen, kinderyoga, psych k en accupresure.
Mijn kind blijft maar klagen over buikpijn
Als een kind buikpijn heeft dan is het letterlijk zo; een kind simuleert niet, maar voelt werkelijk fysiek de pijn en de emotie. Omdat het spijsverteringskanaal één groot verwerkingsgebied is van alles wat het kind binnenkrijgt, aan voedingsmiddelen en prikkels uit de buitenwereld, is de oorzaak van buikklachten Niet altijd fysiek.
Met welke klachten kan ik bij praktijk simone van bekkum terecht?
- Faalangst, angsten, fobieën, zenuwachtig
- Concentratie problemen, leerproblemen, prestatiedruk
- Boosheid, snel ruzie maken, dingen stuk maken
- Verdriet, rouw, scheiding, slecht slapen
- ADHD, drukker dan in sommige situaties
- HSP= hoog gevoelige kinderen, nieuwe tijds kinderen
- Buikpijn, lichamelijke klachten, hyperventilatie, darmproblemen
- Laag zelfbeeld, teruggetrokken, onzeker, onrustig
- Puber issues
Kenmerken (indirect) van pijn of onderdrukken van emoties zijn?
Ieder kind reageert anders op pijn en emoties waardoor pijnklachten zich in elk kind anders kunnen manifesteren.
Hieronder heb ik een lijst gemaakt van kenmerken die je niet altijd direct plaatst met pijn of emotie.
Misschien geeft het inzicht in het ontdekken of jouw kind pijn heeft of misschien iets in de weg zit.
- Weinig eetlust
- Het kind reageert afwezig of prikkelbaar
- Misselijkheid en/of braken
- Het heeft geen zin om te spelen
- Het zoekt extra geborgenheid of is juist afwerend
- Laat zich niet aanraken of werkt niet mee
- Het kind gedraagt zich ineens weer op een manier
- Moeilijkheden met inslapen of steeds plotseling wakker worden
- Op elkaar geklemde lippen
- Strak gespannen tong
- Spieren gespannen houden
- Gebalde vuisten hebben
- Buikspieren aanspannen
- Altijd met opgetrokken benen zitten
- Over-strekte romp of rug
- Pijn bij het plassen
- De ontlasting juist op te houden
- Veel slikken
Zorgen emoties voor reactie in het lichaam?
Ja zeker, hoe sterker de gevoelsreactie, des te sterker de fysieke reactie. Het lichaam reageert altijd op emoties, alleen de ene keer wat milder dan de andere keer, hangt ook van de situatie af en of er een patroon in zit. Als je dit patroon van vasthouden maar lang genoeg doet, kan je lichaam uiteindelijk symptomen van disbalans gaan vertonen
Welke emoties is gekoppeld aan een gebied in je lichaam?
De emoties gekoppeld aan het lijf daar kan ik een boek over schrijven, maar ik zal er een paar benoemen.
Verdriet = spiegelt zich meestal in het gebied van de longen, (onderdrukt verdriet)
Woede = rondom het lever gebied
Angst = de nieren houden angst vast
Schrik = dit voel je vaak van je hoofd naar je voeten over je hele lichaam (rilling)
Moeilijk praten = je keel gebied is het centrum van je emoties
Moeite met eten = je maag gebied. je kunt je afvragen: wat ligt er opgeslagen dat niet verwerkt is?
Waar heeft het kind moeite mee, of waar wil het niet meer aan herinnerd worden?
Als ouder voel dat er iets is, maar je kan je vinger er niet opleggen.
Kinderen zijn net als spiegel? Niet altijd is een kind te ‘peilen. Er is soms sprake van een on(der)bewust patroon of (ziele)pijn bij een van de ouders, die het kind (zo jong als het is – al tijdens de zwangerschap) kan voelen.
Kindertherapie en kindercoaching
Kindertherapie en kindercoaching
Als ouder wil je je kind gelukkig zien! Wanneer je kind worstelt met emoties of fysieke klachten heeft dit invloed op het gehele gezin. Kinderen uiten hun emoties en pijn anders dan volwassenen, dit maakt het vaak lastig als ouder om je kind goed te begeleiden. Kindertherapie bij Praktijk I Simone van Bekkum helpt je graag zodat jullie je allemaal weer goed voelen en vrij kunnen bewegen.
Deze kindertherapie is geschikt voor:
- Gedragsverandering
- Concentratie problemen
- ADD en ADHD
- Weerbaarheid
- Angsten
- Boos
- Verdriet
- Rouwverwerking
- Trauma
- Faalangst
- Hyperventilatie
- Laag zelfbeeld
- Teruggetrokken
- Buikpijn, fysieke klachten
De eerste consulten duren gemiddeld 50 minuten. Na een aantal sessies of als onderhoud kunnen 30 minuten consulten worden geboekt. Als een ouder na een consult een uitgebreide analyse of gesprek wilt dan kunnen wij dit middels een telefonisch consult of verslaggeving inplannen.