Lichaamsgerichte therapie

Lichaam & Geest in Balans 

Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie waarbij het lichaam centraal staat. Het lichaam draagt alle bewuste en onbewuste ervaringen met zich mee, ervaringen/ emoties uit het heden of verleden en zelfs al ervaringen vanuit de baarmoeder. Wij als mens reguleren na een gebeurtenis/ emotie niet direct onze spanning rondom een ervaring. We gaan vaak door, negeren het, vluchten in iets, verstijven of drukken een emotie weg. Dieren daar in tegen schudden en of trillen het uit hun lijf zodat de spanning geen kans krijgt om zich vast te zetten. Omdat het lichaam bewust en onbewust dingen opslaat, is het uitermate geschikt om mee te werken. Het loslaten van stress, angst, pijn, fysieke klachten, slapeloosheid, hechting, weerstand, trauma, lymfe/doorbloeding, artrose, chronische hoofdpijn, schouderpijn, nekpijn, rugpijn en vage onverklaarbare klachten kunnen heel gemakkelijk door een lichaamsgerichte therapie zijn herstel vinden. Tijdens deze therapie vorm gebruiken wij verschillende methodes zoals Acupunctuur, Healing / magnetiseren, cupping, Haptonomie, Reflex therapie gecombineerd met Binaural Beats. Praktijk Simone van Bekkum past een lichaamsgerichte therapie toe bij kinderen en volwassenen. Op maat kijken we welke onderdelen passen bij de klacht en probleem omschrijving.

Acupunctuur een geweldige manier om je levensenergie te vergroten en je zelfhelend vermogen te activeren. Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde wat gebaseerd is op energiebanen in het lichaam ook wel meridianen genoemd. Door deze banen stroomt (levens) energie, deze energie staat in verbinding met je organen. Al deze banen bij elkaar vormen een energienetwerk. Om verschillende redenen kan je energie netwerk uit balans zijn. Door het inzetten van acupunctuur helpt je de doorstroming weer in gang te zetten zodat je organen en lichaamsfuncties beter kunnen functioneren, hierdoor zet je ook je eigen systeem weer aan. Bij kinderen werken wij niet met accupunctuur naalden maar manueel via Acupressuur (soort drukpunten)

Cupping: Ook wel het zetten van ‘koppen’ of ‘bollen’ genoemd. Het zijn glazen bollen, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat ze op de huid blijven zitten. Je kunt met de cups een afvoerende werking stimuleren, verklevingen en blokkades opheffen en de bloedcirculatie te stimuleren. Doormiddel van een afvoerende cupping massage worden de lymfe banen (je afvoersysteem) aangezet, het bindweefsel wordt strakker en je afvalstoffen verdwijnen. 

Binaural Beats

Met Binaural Beats breng je snel rust in je hoofd en lichaam. De speciale geluidsgeloven hebben een positieve invloed op je stress niveau! Na amper een kwartiertje voel je al de werking van binaural beats, je komt als ware in een andere staat. De verschillende hertz frequenties zorgen ervoor dat er op een dieper niveau in je hersenen een andere trilling kan ontstaan. Geloof het of niet maar iedereen zend trilling (geluidgolven) uit. Door het luisteren naar speciale hertz geluiden veranderd je eigen frequentie en kun jezelf positiever afstemmen. Binaural Beats zijn niet nieuw, veel neurologen werken hier al mee, maar de echte oorsprong komt uit 1839, fysicus Heinrich Wilhelm Dove ontdekte dit en vanaf 1973 werd het onder de aandacht gebracht door wetenschappelijke tijdschrift Scientific American. 

Haptonomie / Reflex therapie

Haptonomie is een wijze om in contact te komen met je gevoel en je diepere zelf. Binnen de haptonomie wordt je tast zintuig geactiveerd. Je Tastzin is het eerste zintuig dat je als mens ontwikkelt: een zintuig dat contacten met gevoelens verbindt. Je primaire behoefte als baby, daarom start de ontwikkeling van dit zintuig praktisch direct na de geboorte. Alle aanrakingen met andere mensen die dan plaatsvinden, zoals voeden, wassen en knuffelen, worden door het menselijke lichaam geregistreerd. Deze aanrakingen zijn van groot belang op je latere ontwikkeling als mens. Ze bepalen wat je op latere leeftijd voelt bij soortgelijke connecties en hoe je verbind met jezelf en anderen. Sommige aanrakingen leiden tot intimiteit, waar andere juist een gevoel van afstand oproepen. Hoe jij reageert op aanrakingen van anderen, wordt dus bepaald door wat jouw lichaam door de jaren heen heeft opgeslagen, de meeste reacties vinden plaats zonder dat je er erg in hebt. Als het tastzintuig niet goed is ontwikkeld om welke reden ook blijkt in de praktijk vaak dat de reflexen van bijvoorbeeld een kind niet volledig zijn ontwikkeld. Iedereen heeft reflexen, via je reflexen ontvangt je lijf bepaalde prikkel. Bijvoorbeeld je ziet iets, ruikt, hoort of voelt iets, dit geeft een bepaalde reactie in je lichaam: je kijkt misschien om, of je trekt je voet omhoog, dit noemen reflexmatig handelen. Uit reactie zonder erover na te denken. De ontwikkeling van de reflexen begint al tijdens de zwagerschap, je hebt reflexen nodig om geboren te worden. Sommige reflexen verdwijnen ook weer. Dit gaat vanzelf bij een normale ontwikkeling van de reflexen. In stress en trauma situaties zoals spanningen thuis of op school, kunnen reflexen (als overlevingsmechanisme) weer terug komen. Hierdoor sta je onbewust aan en krijg je als kind of volwassenen te maken met verschillende klachten en problemen. 

Healing / Acces Bars

Healing… Wat is dat nu eigenlijk? Het woord healing betekent letterlijk genezing. Het woord healing wordt vaak gebruikt door de spirituele wereld. Een Medium kan bijvoorbeeld een healing geven om de verstoorde balans tussen lichaam en geest te herstellen. Bij spirituele healing kun je dan bijvoorbeeld denken aan het verwerken van een trauma en het er mee leren omgaan. Bij spirituele healing ga je uit van de universele levensenergie. Alles bestaat uit energie en alles is met elkaar verbonden. Als er verstoringen ontstaan in het doorstromen, doorgeven of ontvangen van die energie, dan kunnen er psychische klachten ontstaan die uiteindelijk ook weer leiden tot lichamelijke problemen. Het terug in balans brengen van de chakra’s wordt ook wel healing. Tijdens een healing zoekt de therapeut de energie op van de cliënt op en kan daarmee aanvoelen hoe klachten zijn ontstaan of vandaan komen. Vervolgens kun je met behulp van universele energie, de energie activeren op de plek van de blokkade en zo kun je bijvoorbeeld psychosomatische klachten verhelpen. Door met energie een pijnplek aan te raken kan het gaan tintelen of warm aanvoelen. Een helende behandeling kan een ‘onverklaarbaar’ probleem vaak net dat duwtje in de juiste richting geven waardoor het lichaam het zelf  gaat oppakken en kan herstellen. Acces Bars is ook een helende behandeling wat wordt toegepast op het hoofd. Verschillende (32) punten corresponderen afzonderlijk met levensgebieden en bepaalde overwegingen, emoties, gedachtes en ideeën die je gedurende je leven hebt vastgezet, door deze te helen/ activeren gaan processen in lichaam en geest weer beter stromen.