Het Gevoel van Tekortschieten

Het Gevoel van Tekortschieten is echt heel naar en een gevoel dat steeds weer terug komt, in verschillende situaties. Ken je dat gevoel, dat je alle ballen in de lucht moet houden? Alsof je constant moet jongleren tussen werk, gezin, vrienden, en toch nog ergens ruimte moet vinden voor jezelf? Het lijkt soms onmogelijk. Je voelt je tekortschieten als je te druk bent met je werk en daardoor niet genoeg tijd doorbrengt met je gezin. En wanneer je wél meer aandacht aan je gezin besteedt, lijkt je werk te lijden. Als vrouw en ondernemer in deze drukke wereld voelt het alsof je altijd iets tekortkomt, alsof je nooit overal aan kunt voldoen. Maar hoe realistisch is dat eigenlijk?

Vaak komt dat gevoel niet voort uit het daadwerkelijk tekortschieten, maar simpelweg omdat er te veel van je gevraagd wordt. Je hebt te veel ballen in de lucht. En dan begint dat stemmetje in je hoofd te fluisteren: “Doe ik het wel goed genoeg? Ben ik wel een goede moeder? Een goede partner? Ondernemer? Zorg ik wel goed voor mezelf?”

Die twijfels, die onzekerheden, komen bij veel vrouwen voor in deze tijd. Het gevoel van falen sluipt binnen, en voor je het weet, ben je gevangen in een cirkel van zelfkritiek. Maar het is juist in dat gevoel van tekortschieten dat je een waardevolle les kunt vinden. Want ja, misschien schiet je ergens tekort. Misschien niet in je werk of je gezin, maar wel in je zorg voor jezelf.

simone van bekkum  business coach

Het is belangrijk om eerlijk te durven kijken naar de gebieden waar je jezelf te kort doet. Niet om jezelf te straffen, maar om je balans te vinden. Misschien is het wel tijd om meer aandacht te geven aan je eigen welzijn. Om tijd voor jezelf vrij te maken, voor zelfliefde, voor rust. Want als je jezelf steeds achteraan zet, komt er een moment dat je écht niet meer alles kunt dragen.

Ik spreek uit ervaring. Er was een tijd dat ik twintig dingen tegelijk probeerde te doen, en constant het gevoel had dat ik faalde. Maar waar ik echt te kort schoot, was in de liefde en aandacht voor mezelf. Pas toen ik dat inzag, kon ik die balans herstellen.

De boodschap is helder: je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Het is oké om soms los te laten, om even niet alles te kunnen. Door te erkennen waar je tekortschiet, kun je juist groeien. En misschien is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven, de tijd en ruimte om ook voor jezelf te zorgen. Alleen zo kun je echt in balans komen, en alles wat je doet vanuit liefde en kracht blijven doen.

Dus de volgende keer dat je dat stemmetje hoort, dat je zegt dat je tekortschiet, vraag jezelf af: is het waar, of heb ik gewoon meer tijd voor mezelf nodig?

sunset simone van bekkum


6 Tips om het Gevoel van Tekortschieten te Overwinnen 

6 Tips om het Gevoel van Tekortschieten te Overwinnen en Balans te Vinden, zodat je niet meer steeds 'aan' hoeft te staan en alle ballen hoog hoeft te houden

Het is enorm belangrijk om deze tips toe te passen, omdat ze je helpen stress te reduceren en ruimte te creëren voor meer rust en balans in je leven. Vaak voelen we de druk om altijd productief te zijn en alles perfect te doen, maar dat leidt uiteindelijk tot uitputting en stress. Door deze strategieën consequent toe te passen, kun je de constante spanning loslaten en leren om niet altijd ‘aan’ te staan.

  1. Erken je eigen grenzen zonder schuldgevoel – Dit is de eerste stap om stress te verminderen. Door te erkennen dat je niet overal de controle over hoeft te hebben, voorkom je dat je jezelf constant overbelast.
  2. Maak tijd voor zelfzorg en rust – Als je geen ruimte creëert voor zelfzorg, zal stress zich ophopen. Door regelmatig momenten van rust en zelfliefde in te bouwen, verlaag je je stressniveau en blijf je in balans.
  3. Laat de drang naar perfectie los – Perfectie nastreven is een enorme stressfactor. Wanneer je accepteert dat het oké is om soms dingen los te laten, verminder je de druk en creëer je ruimte om met meer ontspanning en focus aan je doelen te werken.
  4. Prioriteer je welzijn boven taken – Door altijd jezelf achteraan te zetten, put je jezelf uit. Je welzijn moet op de eerste plaats komen, zodat je stress kunt verminderen en met meer energie kunt omgaan met alles wat op je pad komt.
  5. Wees mild voor jezelf – Door jezelf de ruimte te geven om te falen en hiervan te leren, verlaag je de interne druk. Dit vermindert stress en helpt je om vanuit een positie van kracht te handelen, in plaats van vanuit angst of schuldgevoel.
  6. Luister naar wat je écht nodig hebt – Vaak is stress het gevolg van niet luisteren naar je eigen behoeften. Wanneer je je bewust wordt van wat je lichaam en geest écht nodig hebben, kun je actie ondernemen om rust en ontspanning te vinden.

Als je merkt dat je ondanks deze tips vast blijft zitten in een gevoel van tekortschieten of stress, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Mijn methode, die gericht is op een persoonlijk plan en het her programmeren van je onderbewuste, helpt je om die diepgewortelde patronen te doorbreken. Samen creëren we een aanpak die jou in staat stelt om met rust, zelfliefde en vertrouwen je balans te hervinden.